Nuchterdienst

Dit nuchterdienst protocol geldt voor activiteiten en borrels van MIKpunt. Het is belangrijk dat er altijd iemand aanwezig is die nuchter is en verantwoordelijk blijft tijdens evenementen waar alcohol wordt geschonken. Zo kan er hulp verleend worden als dat nodig is en kan toezicht gehouden worden. Dit protocol zal bestaan uit aanwijzingen en regels die gehanteerd moeten worden tijdens deze activiteiten en borrels. 

1. Doel van het protocol

Om een veilige omgeving te kunnen garanderen tijdens activiteiten en borrels, is het van belang dat er nuchtere personen aanwezig zijn. Zij dragen de verantwoordelijkheid en zij kunnen assistentie verlenen waar dat nodig is en waar zij bevoegd tot zijn. 

2. Aanwijzen van de Nuchterdienst

  • Aantal personen: Tijdens een activiteit of borrel, zijn er minimaal 2 personen die nuchterdienst hebben. 
  • Selectie: Bij borrels en kleinere activiteiten zijn er twee bestuursleden, bij grotere activiteiten, zoals Gala, de Buitenlandse reis en het Weekendje weg, is er één bestuurslid en één commissielid die nuchterdienst hebben.
  • Bekendmaking: De personen met nuchterdienst zijn te herkennen aan de sjerpen die zij om hebben, tenzij anders aangekondigd. 

3. Verantwoordelijkheden van de Nuchterdienst

  • Nuchter blijven: Als nuchterdienst is het niet toegestaan om alcohol of niet-voorgeschreven beïnvloedende middelen te nuttigen. 
  • Toezicht houden: Je bent alert op de sfeer en veiligheid tijdens de activiteit of borrel. (Daarbij zorg je ervoor dat leden de Epsteinbar regels handhaven tijdens activiteiten en borrels die in deze bar plaatsvinden)
  • Externe personen: Op het moment dat een extern persoon aanwezig is, zonder eerder overleg en toestemming, moet de nuchterdienst deze persoon wegsturen. 
  • Afsluiten van de activiteit: Als nuchterdienst ben je verantwoordelijk voor het afsluiten van de activiteit of borrel, zodat iedereen veilig zijn eigen gang kan gaan. (Eventueel kunnen zij dan op eigen initiatief langer doorgaan, tenzij dit evenement plaatsvindt in de Epsteinbar).

4. Instructies en beperkingen

  • Nuchterdienstcriteria: De criteria houdt in dat je minimaal acht uur voorafgaand aan de dienst geen alcohol of niet-voorgeschreven beïnvloedbare middelen nuttigt. 
  • Communicatie: Bij een nuchterdienst heb je altijd een werkende en opgeladen telefoon bij je voor noodgevallen en voor eventuele communicatie met een andere persoon die nuchterdienst heeft. 
  • Duur van de dienst: Tijdens activiteiten en borrels duurt de nuchterdienst, totdat de activiteit of borrel is afgelopen. Voor grote activiteiten, zoals bij Gala, Buitenlandse reis of Weekendje weg, duurt de nuchterdienst tot 01:00. 

5. Regels bij incidenten

Handelen bij overmatig alcoholgebruik; nuchterdienst interpreteert of iemand overmatig alcohol gebruikt en kan dan een van de volgende maatregelen toepassen:

  • Een waarschuwing geven;
  • Overleggen met barpersoneel dat de desbetreffende persoon geen alcohol meer geschonken krijgt;
  • Wegsturen van de activiteit

Contact opnemen met noodhulpdiensten; tijdens uit de hand gelopen of noodzakelijke incidenten, kunnen de volgende nooddiensten gebeld worden:

  • Ambulance of politie: 112
  • Vertrouwenscontactpersonen: 
  • AMC noodgeval nummer: 

Rapportage: Incidenten worden aan het bestuur gerapporteerd, tenzij het vertrouwenscontactpersonen betreft. (Deze incidenten worden binnen Mikpunt bestuur genoteerd inclusief persoonsgegevens).

5. Bekendheid met het protocol

  • Het protocol en de bijbehorende regels zijn up-to-date en zichtbaar op de MIKpunt website, zodat deze voor alle leden te vinden zijn. 
  • Introductie voor nieuwe leden: Nieuwe leden worden op de hoogte gebracht van het protocol en de rol van de nuchterdienst.

De volgende regels gelden in de Epsteinbar en dienen ook door de nuchterdienst gehandhaafd te worden:

1. De studentenborrel vindt iedere donderdag plaats in de Epsteinbar van 16.30 uur tot 22.30 uur.

2. Tijdens de studentenborrel kunt u uw spullen in een kluisje opbergen. U kunt hiervoor een sleutel vragen bij de Epsteinbarcommissie.

3. Tijdens de studentenborrel is de Epsteinbar alleen geopend voor AMC-studenten en introducés. Het MFAS-lid bij wie de introducé hoort is verantwoordelijk voor de acties van de introducé.

4. AMC-personeel is tijdens de studentenborrel niet welkom.

5. Om docenten en studenten de gelegenheid te kunnen maken, behoudt de Epsteinbarcommissie zich het recht voor om onderwijzend personeel bij uitzondering toe te laten in de bar.

6. Er wordt geen alcohol geschonken aan en gedronken door personen die jonger zijn dan 18 jaar. Bij twijfel is legitimatie verplicht.

7. De Epsteinbarcommissie behoudt zich het recht voor om naar eigen inzicht personen alcohol te weigeren. Immers, geniet maar drink met mate.

8. Het is niet toegestaan eigen consumpties te nuttigen in de Epsteinbar zonder overleg hierover.

9. Bij ongeoorloofd gedrag binnen de Epsteinbar of na het verlaten van de Epsteinbar wordt de beveiliging van het AMC gebeld. De gevolgen hiervan kunnen onder andere zijn dat diegene die zich misdragen heeft een notitie krijgt in zijn/haar attitudedossier en/of wordt overgedragen aan de politie.

10. De Epsteinbarcommissie behoudt zich het recht voor mensen voor (on)bepaalde tijd de toegang tot de Epsteinbar te ontzeggen.

11. Het gebruik of verhandelen van drugs is verboden.

12. Wapenbezit is verboden.

13. Glaswerk buiten de Epsteinbar is verboden, het terras uitgezonderd.

14. Alcohol buiten de Epsteinbar is verboden, het terras uitgezonderd.

15. Roken is niet toegestaan op het terrein van het Amsterdam UMC, en daarmee op het terrein van de Epsteinbar.

16. De Epsteinbarcommissie accepteert geen verantwoordelijkheid bij diefstal, vermissing of beschadiging van eigendommen van gasten.

17. De instructies van de Epsteinbarcommissie dienen te allen tijde opgevolgd te worden. Indien de orders van de Epsteinbarcommissie en/of het MFAS-bestuur niet worden opgevolgd, wordt de persoon verzocht het terrein te verlaten. Wanneer hier geen gehoor aan wordt gegeven wordt de beveiliging van het AMC gebeld. De gevolgen hiervan kunnen onder andere zijn dat diegene die zich misdragen heeft notitie krijgt in zijn/haar attitudedossier en/of wordt overgedragen aan de politie.

*Het MFAS-bestuur deelt deze bevoegdheid.

Scroll naar boven